Kul bilfakta

De flesta av oss är beroende av våra bilar för att ta oss till jobbet, köra barnen och göra personliga ärenden dag ut och dag in. Men det är så lätt att ta våra fordon för givet och förbise vilken fantastisk uppfinning det är.

Bilar har drastiskt förändrat våra liv och gjort det så bekvämt att ta sig fram. Men förutom dess fabrikat och modell, visar en del fakta och statistik om bilar hur otrolig utvecklingen av bilen har varit.

Så, som en hyllning till bilen, här är 7 roliga och intressanta bilfakta som du förmodligen inte vet om. Vi slår vad om att dessa slumpmässiga fakta säkerligen kommer att imponera på alla dina bilälskande vänner!

Det finns för närvarande över 1 miljard fordon runt om i världen

Det uppskattas att över 1 miljard personbilar färdas på världens gator och vägar idag. Av detta såldes över 6 miljoner elfordon (EV) över hela världen 2021, enligt en forskning gjord på den globala elfordonsmarknaden.

De flesta bilhorn är i tonen F

Visste du att bilhorn avger en specifik tonhöjd som vanligtvis finns i musiknoten till F? I början av 1960- och 1970-talen kalibrerades bilhorn till ljudet av C. Men biltillverkarna bestämde sig för att höja den till en högre tonhöjd så att trafikanter kunde höra tutandet även genom stängda fönster. Säkerheten har utan tvekan alltid varit en prioritet vid körning.

Den första elbilen skapades 1832

Det första eldrivna fordonet skapades av Robert Anderson 1832. Sedan på 1990-talet började General Motors masstillverka dem. Idag väljer förare gradvis att köpa en elbil för att minska sitt koldioxidavtryck och påverka miljön.

Farthållarens uppfinnare var blind

1945 skapade bilingenjören Ralph Teetor den teknik vi nu känner som Cruise Control – en av de första uppfinningarna mot autonoma fordon. Det fantastiska är att han åstadkom detta utan att kunna se!

Varje bil har cirka 30 000 delar

Det är nästan omöjligt för en bilägare att känna till varje del av bilen ner till muttrar och bultar, såvida du inte är en superbilentusiast eller en professionell mekaniker. Du kanske känner till de vanligaste bildelarna som motor, batteri, strålkastare, växellåda och bromsbelägg. Men det finns hundratals delar som du kanske inte ens är medveten om, som kombinationsventilen, fördelaren, distansringen, bränsleinsprutaren och mer.

6. Visste du att 80 % av en genomsnittlig bil är återvinningsbar?

Goda nyheter är att de flesta av dessa bildelar kan återvinnas. Tro det eller ej, bilar är den mest återvunna konsumentprodukten i världen idag med cirka 80 % av fordonet (i vikt) återvunnet. Detta inkluderar metallbitar, smuts, glas, tyg, papper, trä, gummi och plast.

Den största bilsamlingen i världen består av mer än 7 000 bilar

Den 29:e sultanen av Brunei har den största privatbilssamlingen med över 7 000 bilar av alla olika märken och modeller. Hans samling uppskattas vara värd över 5 miljarder USD och omfattar olika bilar från Ferrari, McLaren, Bugatti, Rolls-Royce, Bentley och BMW.

14 Jun 2023

© 2024 Rallymixing.se. Alla rättigheter förbehållna.