Smart installera en egen laddbox hemma

En laddbox kan vara bra att ha om du äger ett eller flera elfordon. Den är för att du ska kunna ladda upp din elbil eller din laddhybrid med. Det är inte ett måste att ha en egen laddbox hemma, men det är bra eftersom att med en sådan så blir laddningen både snabbare, smidigare och säkrare. Laddar man bilen i ett vanligt vägguttag regelbundet finns det risk för överhettning och i värsta fall brand.

Var köper man en laddbox?

Det finns många företag som både säljer och installerar laddboxar. Det kan vara smart att satsa på en laddbox med installation via en elektriker. Då kan du dessutom utnyttja laddstödet, som gör att du kan dra av 50 % av kostnaden i deklarationen. Installationen måste utföras av en behörig elektriker och är inget du får göra själv.

Passar det alla hus?

Om du har en modern elanläggning och en jordfelsbrytare så är det fullt möjligt att kaffa en laddbox.  Det kan ibland vara nödvändigt att skaffa en huvudsäkring med högre ampere som klarar större effekt. Det bästa är att rådgöra med den som installerar laddboxen åt dig. 

Vad är skillnaden mellan typ-1- och typ-2-uttag?

Förr var det så att på laddkabeln som sätts mellan laddboxen och bilen hade ett  typ 1-uttag, men den nuvarande EU-standarden kallas för typ 2. Det finns idag adaptrar att köpa om du har en äldre elbil.

18 May 2023

© 2024 Rallymixing.se. Alla rättigheter förbehållna.